Även om det ibland kan vara skönt att släppa in solens strålar i hemmet, kan det under sommartiderna leda till såväl outhärdliga temperaturer och sömnsvårigheter. För att få bukt med problemet och stänga ute solens ljus och värme, kan du med fördel använda dig utav någon form av solskydd till fönstret. För att underlätta ditt val tänkte vi i denna artikel berätta mer om hur du går tillväga för att välja rätt solskydd till fönster!

 

Innehåll 

  • Olika typer av solskydd till fönster
  • Komplettera med praktiska tillbehör
  • Ta hjälp av ett proffs

 

Olika typer av solskydd till fönster 

Idag finns det ett stort utbud av solskydd som du kan använda dig utav för att få skydd mot solens strålar och dess värme. Nedan tänkte vi därför berätta mer om de olika typerna av skydd som finns tillgängliga, samt för vilka behov de passar bäst. För att göra det ännu lättare har vi även valt att dela in dem i kategorierna solskydd inomhus, respektive utomhus.

 

Solskydd inomhus

Precis som namnet antyder är detta skydd som kan monteras inomhus. De alternativ som finns tillgängliga är:

 

Plisségardiner 

plisségardiner

För mindre fönster i sovrum, kök, vardagsrum eller liknande, kan du med fördel installera klassiska plisségardiner som skydd mot solen. Beroende på hur dina behov ser ut har du även möjlighet att välja mellan olika färger och typer av täthet på plisséerna.

Du kan nämligen välja mellan plisséer som är väldigt genomlysande, de som är näst intill mörkläggande och allt däremellan. Tänk dock på att denna typ av skydd alltid kommer att släppa igenom lite ljus mellan plisséerna, vilket innebär att du bör välja ett annat alternativ om du önskar totalmörkläggning.

Andra fördelar med denna typ av solskydd är dock att de är väldigt stilrena och passar bra in i de flesta hushåll, samtidigt som de är väldigt prisvärda och billiga i jämförelse med andra alternativ.

 

Hissgardiner

hissgardiner

Ett annat alternativ som är väldigt populärt på mindre fönster är hissgardiner. Likt ovanstående alternativ går även hissgardinerna att få i en mängd olika utföranden, vilket gör att du enkelt kan hitta en gardin som passar just ditt hem och inredningsstil.

Det är dock inte endast gardinernas utseende som går att anpassas efter behov, utan även ljusinsläppet kan anpassas efter hur pass mycket eller lite sol du vill släppa in. Detta genom att välja mörkläggande väv. Även här bör du dock vara medveten om att det alltid kommer släppas in lite ljus mellan sidorna (om du inte kompletterar dem med sidoskenor för total mörkläggning).

 

Rullgardiner

rullgardiner

Precis som plissé- och hissgardiner erbjuder även rullgardiner stora valmöjligheter, både när det kommer till storlek, utseende och ljusinsläpp. Om ditt behov av att stänga ute sol och värme inte är särskilt stort, utan du istället är ute efter ett insynsskydd, kan du välja en så kallad screen väv. Du får då ett visst skydd mot solen, men framförallt får du ett komplett insynsskydd samtidigt som du har möjlighet att se ut.

Om du däremot har ett stort behov av att stänga ute ljus, har du även möjligheten att välja mörkläggande väv som inte släpper in något ljus alls. Precis som med hissgardiner måste du dock komplettera med sidoskenor om du önskar total mörkläggning.

 

Lamellgardiner 

lamellgardiner luxor

Har du däremot väldigt stora fönster såsom panoramafönster, kan vi varmt rekommendera att du använder dig utav lamellgardiner. Dessa gardiner monteras nämligen på en flexibel monteringskonsol som kan mått anpassas efter just dina fönster, oavsett hur små eller stora de är.

Det enda du behöver göra är att välja ett tyg som passar just din inredningsstil och önskat ljusinsläpp. Likt ovanstående modeller kan du nämligen välja mellan allt ifrån transparent till mörkläggande väv. Tänk dock på att det alltid kommer att komma in lite ljus mellan lamellerna, oavsett hur pass mörk väv du väljer.

 

Solskydd utomhus 

Nu när du har bättre koll på de solskydd som kan användas inomhus, tänkte vi berätta mer om vilka alternativ du har när det kommer till solskydd för utomhusbruk:

 

Fönstermarkiser

fönstermarkis

För dig som letar efter ett flexibelt utomhusskydd som både låter dig skärma av solen men samtidigt kunna se ut genom fönstret, rekommenderar vi varmt klassiska fönstermarkiser. Välj enkelt mellan hundratals olika vävar för att hitta en som förhöjer utseendet på din fasad, samt ger dig önskat skydd mot solen.

 

Vertikalmarkiser 

vertikalmarkis

Sist men inte minst vill vi passa på att tipsa om vertikalmarkiser, vilka ger ett alldeles utmärkt mot såväl insyn som sol. Till skillnad från mer traditionella fönstermarkiser löper denna typ av markis, precis som namnet antyder, vertikalt längs utsidan av fönstret. Fördelarna med detta är många men en utav dem är hållbarheten. Eftersom de markiserna löper vertikalt och är utrustade med robusta styrskenor längst kanterna är de nämligen optimala att använda vid påfrestande väderförhållanden.

Även till dessa markiser har du möjlighet att välja mellan ett stort utbud av vävar, vilket gör att du utan problem kan hitta en väv som passar din fasad och behov när det kommer till ljusinsläpp. Detta i kombination med den sömlösa designen gör den till ett alldeles utmärkt val för det moderna hemmet!

 

Komplettera med praktiska tillbehör

motoriserad rullgardin

En annan stor fördel med att handla ditt solskydd för fönster hos oss, är att du har möjlighet att komplettera dem med en mängd praktiska tillbehör. I princip samtliga av våra persienner, gardiner och markiser kan nämligen förses med bland annat automatik, vilket förenklar användningen ytterligare.

Med hjälp av en enda knapptryckning via fjärrkontroll eller smartphone har du möjlighet att styra ditt solskydd. För dessa motordrivna och/eller automatiserade solskydd arbetar vi med produkter från Somfy som är världsledande inom området. Vi är certifierade som Somfy Expert, vilket innebär att vi är utbildade på Somfys motorer och automatik.

 

Ta hjälp av ett proffs

Som du märker finns det en hel del att tänka på vid valet av solskydd till fönster och vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka alternativ som finns och vilka behov de fyller. Om du önskar att beställa solskydd och behöver hjälp med installationen, eller också har några ytterligare funderingar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Persiennteamet.

Vår kunniga och trevliga personal guidar dig gärna igenom de olika valmöjligheterna och har även möjlighet att hjälpa dig från beställning till installation. Du når oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se, varmt välkommen!