Har du ett par äldre persienner som fungerar sisådär, men ända ser helt okej ut? Kanske funderar du på om det är värt att reparera dem eller köpa nya? I denna artikel går vi igenom för- respektive nackdelar med att reparera persienner.

 

Fördelar med att laga persienner

Många som har äldre persienner som ligger mellan två fönsterrutor upplever att det finns slitage på de snören som drar upp och släpper ner persiennerna. Det vill säga hisslinorna. Kanske finns det också en och annan skavank med mekaniken, men själva lamellerna är felfria. Är däremot stegbanden(som lamellerna ligger på) trasiga är det inte lönsamt att reparera.

Även om det är ett väldigt pillrigt jobb att byta snörena själv så är detta fullt möjligt och ska du inte byta fönster så kan det även vara en fördel rent kostnadsmässigt. Det är också denna, kostnadsfrågan, som är den största fördelen med att reparera persiennerna.

 

Laga persienner själv

Om du vill ge dig på att försöka laga persiennerna själv kan du följa nedanstående steg:

  • Ett bra tips är börja med att tvätta persiennerna medan de fortfarande sitter på de gamla stegarna. På så sätt kan du få bort eventuell smuts och få ett fräschare utseende.

 

  • När du sedan ska påbörja att byta ut snöret så gäller det att vara försiktig och notera hur snöret satt sedan innan. Tänk också på att dra snöret så att sicksackar på ömsom höger och vänster sida om stegarna.

 

 

Nackdelar med att laga persienner

Även om det är fullt möjligt att reparera sina persienner så ska man vara försiktig med att göra detta om man aldrig har gjort denna typ av arbete tidigare. Risken att man istället förstör persiennen är nämligen stor, samtidigt som det finns en risk att fönster och liknande tar skada om man tar ner eller monterar dem på fel sätt.

Ett problem som många upplever är att man har svårigheter med att få loss persiennerna från fönstret och då förstör ännu mer.

Persienner har en begränsad livslängd och även om man kan använda ovanstående tips för att laga dem så kan det ibland löna sig att byta ut dem helt. Utan att det blir lika dyrt som man kan tro. Tveka inte på att kontakta oss på PersiennTeamet för att få en kostnadsfri offert på ett persiennbyte. Du når oss på 08 – 83 33 56. Varmt välkommen!